Ταυτότητα

By , March 2, 2011

Το παρόν ιστολόγιο ασχολείται με την περμακουλτούρα ή διαρκή καλλιέργεια (η λέξη προέρχεται από τον αγγλικό όρο permaculture που προκύπτει από τον συνδυασμό των λέξεων permanent+agriculture κι επίσης permanent+culture). Αποτελεί μία δικτυακή προσπάθεια να εξοικειώσει το ελληνικό κοινό με αυτή την εφαρμοσμένη επιστήμη περιβαλλοντικής διαχείρισης και σχεδιασμού. Να δημιουργήσει μία πλατφόρμα επικοινωνίας για ανθρώπους που διαμένουν στην Ελλάδα, ενδιαφέρονται για την αειφορία και την κάνουν πράξη στη ζωή τους. Επικεντρώνεται στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προστατέψουμε αποτελεσματικά τον πλανήτη και τους ανθρώπους του, στον βαθύ σεβασμό και την προστασία των εύθραυστων οικοσυστημάτων της χώρας αλλά και ολόκληρης της Μεσογείου και φιλοδοξεί να αναδείξει την εκπληκτική ομορφιά αυτού του τόπου, που αναπνέει πανάρχαιες, μαγικές μνήμες. Αλλά είναι και μια προσπάθεια σύνδεσης και προσέγγισης των ανθρώπων, γιατί μέσα στην αίσθηση ότι είσαι οργανικό και αναπόσπαστο μέρος αυτού του κόσμου και μέσα στην προσπάθεια να βελτιώσεις την ποιότητα ζωής όλων των έμβιων όντων μέσα σ’ αυτόν, βρίσκεις βαθιά χαρά και ικανοποίηση.

Butterflies on oregano in the Tao's garden

Πεταλούδες τρυγούν την ανθισμένη ρίγανη, άνοιξη στην Πάρο

 

Για την εκδότρια

Το ταξίδι μου στον κόσμο της permaculture ξεκίνησε το 2008 στο Ανατολικό Τιμόρ, όπου εργαζόμουν ως εθελόντρια σε ένα πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών. Η ασαφής ιδέα που σχημάτισα τότε έγινε πολύ πιο συγκεκριμένη στο Μπαλί, μερικούς μήνες αργότερα, όπου παρακολούθησα μια σειρά σεμιναρίων και εργαστηρίων και δούλεψα σε επιχειρήσεις και projects με στόχο την αειφόρα διαχείρηση της γης και των φυσικών πόρων, σε συνεργασία με μια ομάδα εξαιρετικών ανθρώπων. Μετά από αυτή την εμπειρία ήμουν πια σίγουρη ότι είχε φτάσει η ώρα να υιοθετήσω ένα πιο ουσιαστικό τρόπο ζωής, αφήνοντας την πολλά υποσχόμενη καριέρα μου στον χώρο του κινηματογράφου, της διαφήμισης και των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης στη Βόρεια Ευρώπη. Στην Αυστραλία παρακολούθησα το πρώτο μου πλήρες σεμινάριο περμακουλτούρας με δασκάλους τον Bill Mollison, τον ίδιο τον εμπνευστή της permaculture, και τον Jeoff Lawton στο πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, και μετά ταξίδεψα στην Αυστραλία και δούλεψα σε αγροκτήματα, παίρνοντας μια ιδέα για το πώς μπορεί να στηθεί ένα βιώσιμο μοντέλο ζωής.

Ξαναγύρισα στο Μπαλί και σχεδόν εγκαταστάθηκα εκεί, αλλά δεν μπορούσα να βγάλω από το μυαλό μου την Ελλάδα και αυτό που μου είπε ο Mollison όταν τον ρώτησα “Μπαλί ή Ελλάδα;”: “Τι νόημα έχει να φτιάξεις έναν παράδεισο στον παράδεισο; Σκέψου πόσο σημαντικό είναι να φτιάξεις έναν παράδεισο στην κόλαση…” Στα πρόθυρα της ερημοποίησης, αποστραγγισμένη από τους φυσικούς της πόρους, βεβαρυμένη από το παρανοϊκό κατεστημένο αγροτικό μοντέλο, κι έχοντας βίαια και αδέξια “μυηθεί” στον δυτικό τρόπο ζωής, η Ελλάδα, που βιώνει μία οδυνηρή πολυεπίπεδη κρίση, και ίσως ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο, μπορεί να αποτελέσει ένα ιδανικό πεδίο μετάβασης από το αποτυχημένο χρηματοκεντρικό μοντέλο της ανάπτυξης και του καταναλωτισμού σε έναν τρόπο ζωής που βασίζεται στην αυτάρκεια και την αξιοπρέπεια, φροντίζοντας για τον πλανήτη και όλους τους κατοίκους του.

Έτσι λοιπόν, αποφάσισα να γυρίσω στην Ελλάδα και να πάρω μέρος σε αυτή τη μετάβαση. Εδώ και πέντε χρόνια το σπίτι μου είναι οι Κυκλάδες, συνεχίζω την εκπαίδευσή μου κοντά σε πραγματικά εμπνευσμένους δασκάλους και δουλεύω ως σύμβουλος και σχεδιάστρια permaculture σε όλη τη χώρα, κάνοντας παράλληλα ομιλίες, οργανώνοντας εκδηλώσεις και σεμινάρια με άξονα τη βιωσιμότητα, τους εναλλακτικούς τρόπους καλλιέργειας και δόμησης και φέρνοντας σε επαφή ανθρώπους από τη γειτονιά μας του Αιγαίου, αλλά και από όλη την Ελλάδα, ανθρώπους που κάνουν πράξη την αλλαγή.

Και το ταξίδι συνεχίζεται…

Έλενα Συμεωνίδου

 

Leave a Reply

Permaculture in Greece is powered by WordPress

Panorama Theme by Themocracy