Αυτός δεν είναι Τοίχος, είναι Γέφυρα

Το τριήμερο εργαστήρι Φυσικής Δόμησης στο Tao’s είχε μεγάλη επιτυχία και το αποτέλεσμα είναι εδώ μπροστά σας. Δεν ξέρω αν οι φωτογραφίες δείχνουν πόσο καλά περάσαμε φτιάχνοντας αυτόν τον τοίχο, από πέτρα, λάσπη, άμμο, άχυρο (και μια χούφτα γιδότριχες). Και παρ’ όλο που μοιάζει με τοίχο, είναι στην πραγματικότητα μια γέφυρα.

Γεφυρώσαμε τις παλιές με τις νέες τεχνικές δόμησης. Φέραμε κοντά ντόπιους μάστορες της πέτρας και μια Ιταλίδα καλλιτέχνη που δημιουργεί με άψητο πηλό, με την ομάδα cob.gr, που ειδικεύεται στη φυσική δόμηση στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Φέραμε κοντά ανθρώπους από τον Καναδά, την Ιταλία, τη Γερμανία, το Ισραήλ και την Ελλάδα. Φέραμε κοντά ανθρώπους με διαφορετικές ειδικότητες, αρχιτέκτονες και μηχανικούς, καλλιτέχνες, κοινωνικούς λειτουργούς, ακόμα και φιλοσόφους, που όλοι όμως μοιράζονται το ίδιο ενδιαφέρον για μία διαφορετική ποιότητα ζωής, κοντά στη φύση, και με πρόθεση να δουλέψουν για την προστασία και την αναγέννησή της.
Για πολλούς από εμάς ήταν πραγματική έκπληξη το γεγονός ότι το ταπεινό χώμα μπορεί στην ουσία να αντικαταστήσει το τσιμέντο και να δώσει μία τόσο σταθερή κατασκευή. Άλλο είναι αν βλέπεις φωτογραφίες χαριτωμένων σπιτιών φτιαγμένων από φυσικά υλικά σε διάφορα μέρη του κόσμου και άλλο να χτίζεις με αυτά τα υλικά με τα ίδια σου τα χέρια. Στη δίνη της σοβαρής οικονομικής κρίσης που διανύουμε, η οποία στερεί από τους ανθρώπους την ελπίδα να αποκτήσουν “ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους”, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική όσο και απελευθερωτική η δυνατότητα που μας αποκαλύφθηκε να φτιάξουμε το δικό μας, φυσικό, φτηνό σπιτικό, που εξασφαλίζει μοναδικά υγιεινές συνθήκες διαβίωσης, έχει χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα και υπέροχο, οργανικό και μοναδικό σχήμα.
Ευχαριστούμε όλη την ομάδα cob.gr αλλά και όλους τους συμμετέχοντες στο εργαστήριο, που ήρθαν στο νησί και μας άφησαν αυτό το μοναδικό αποτύπωμα της αγάπης, της γνώσης και της δουλειάς τους.

Prev post: ΜετάβασηNext post: Αναγεννητική γεωργία και αναγεννητική οικονομία: προτάσεις για ένα διαφορετικό μέλλον

Related posts