Η βιολογική καλλιέργεια είναι κουλ (όταν δεν είναι μεγάλης κλίμακας)

Την περασμένη Κυριακή επισκέφθηκα ένα βιολογικό αγρόκτημα στο Μαρκόπουλο Αττικής, το Μάλι Βένι (που στα αρβανίτικα σημαίνει Το Βουνό με τα Κέδρα). Μια πανέμορφη έκταση ογδόντα περίπου στρεμάτων υπό τη διαχείριση του Χρήστου Καραπάνου.
 

  • Οι Ενεργοί Μικροοργανισμοί επί το έργον: τεράστια τοματίνια πάνω σε πολύ δυνατά φυτά, φυτεμένα σε ένα σχετικά φτωχό έδαφος

  • Η συγκέντρωση έγινε με σκοπό μία παρουσίαση των Ενεργών Μικροοργανισμών και των χρήσεών τους στη γεωργία (θα αναφερθούμε στους ΕΜ στο επόμενο άρθρο…). Οι Ενεργοί Μικροοργανισμοί είναι ένα φυσικά συντιθέμενο μείγμα ωφέλιμων, μη παθογενών μικροοργανισμών που βρίσκονται ελεύθεροι στη φύση και έχουν ευρεία εφαρμογή σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Ο Χρήστος τους χρησιμοποιεί εδώ και μερικούς μήνες ως εδαφοβελτιωτικό μέσω της άρδευσης και της κομποστοποίησης και έχει δει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Πιο εύρωστα και υγιή φυτά, λιγότερα βλαβερά έντομα, προϊόντα μεγαλύτερου μεγέθους, καλύτερης ποιότητας και γεύσης, μεγαλύτερη διατηρησιμότητα. Ένας από τους πρωτοπόρους της βιολογικής καλλιέργειας, με είκοσι χρόνια εμπειρία, ο Χρήστος μοιράστηκε μαζί μας τις παρατηρήσεις του από τη χρήση των ΕΜ και σχολίασε ότι η δουλειά έχει γίνει πιο ευχάριστη στο αγρόκτημα.

  • Και καταλαβαίνω γιατί! Παρά τον καυτό ήλιο του μεσημεριού, ήταν σκέτη απόλαυση η βόλτα μας στον υγιή και χαρούμενο αυτόν κήπο, απαλλαγμένο από χημικά, γεμάτο με τα πιο εύγευστα, σαρκώδη και μυρωδάτα σύκα και σταφύλια. Όσο παρατηρούσα τον Χρήστο, χαλαρό και καλοδιάθετο να μας ξεναγεί στο αγρόκτημα, μαζεύοντας στο πέρασμά του ατζούρια και ντομάτες, σκεφτόμουν πόσο πιο ελκυστική θα ήταν η γεωργία ως απασχόληση για τους νέους ανθρώπους αν αποδεσμευόταν από τις συμβατικές μεθόδους.

    Ειδικά στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε… όσο ακόμα μπορεί να αποτελέσει επιλογή και όχι αναγκαιότητα…

  • Ο Χρήστος μας προσφέρει από τα εξαιρετικά του σταφύλια

Prev post: Food of the Past: Nourishment of the FutureNext post: Τα παθήματα των μελισσών και των μελισσοκόμων της Ελλάδας

Related posts