35 άνθρωποι από την ευρωπαϊκή και αμερικανική ήπειρο συγκεντρώθηκαν τον Σεπτέμβρη λίγο έξω από τη Αθήνα για να παρακολουθήσουν ένα Σεμινάριο Σχεδιασμού Περμακουλτούρας, με εισηγητή τον Αυστραλό Darren J. Doherty.
Για δεκαέξι μέρες αυτός ο εξαιρετικός δάσκαλος και σχεδιαστής μας οδήγησε βήμα-βήμα σε ένα ταξίδι κατανόησης της φύσης και των μηχανισμών της και μας δίδαξε το σχεδιασμό και τη διαχείρηση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος με στόχο την αναγέννηση της φύσης, τη διατροφική και ενεργειακή αυτάρκεια και μία ουσιαστική ποιότητα ζωής, σε αρμονία και όχι σε αντιπαλότητα με τους κύκλους της φύσης.
Σε έναν κόσμο που βομβαρδίζεται από αποσπασματικές πληροφορίες και αποπροσανατολιστικές θεωρίες, ο Darren έβαλε τάξη στη σύγχυση εστιάζοντας μεθοδικά στον τρόπο σκέψης που φέρνει η περμακουλτούρα. Μας έδειξε πώς ο τρόπος σκέψης της περμακουλτούρας διαμορφώνεται από το ηθικό της πλαίσιο: φροντίδα του πλανήτη, φροντίδα των ανθρώπων και χρήση του πλεονάζοντος χρόνου, χρήματος και ενέργειας για να πραγματωθούν οι δύο πρώτοι στόχοι. Και σε όλη τη διάρκεια του σεμιναρίου εξηγούσε πώς αυτός ο τρόπος σκέψης καθορίζει τις αρχές και τις μεθόδους σχεδιασμού της περμακουλτούρας, για να δημιουργήσει έναν διαφορετικό τρόπο θεώρησης και αλληλεπίδρασης με τον κόσμο, εν τέλει έναν άλλο τρόπο ζωής.
Για όλους εμάς, που έχουμε λάβει κάποιου είδους συμβατική εκπαίδευση, είμαι σίγουρη ότι αυτό το σεμινάριο ήταν μια πνοή καθαρού αέρα· όχι μόνο γιατί χρησιμοποιήθηκαν ποικίλες διδακτικές μέθοδοι ή χάρη στη θετική ενέργεια, την ευφυία και το χιούμορ ενός χαλαρού δασκάλου και έμπειρου σχεδιαστή που ζει και εφαρμόζει αυτά που διδάσκει, όχι μόνο εξαιτίας του όμορφου φυσικού περιβάλλοντος που μας φιλοξένησε και της ευκαιρίας που είχαμε να πάρουμε μια γεύση κοινοτικής ζωής και να περάσουμε καλά παρέα με ανθρώπους με κοινές ιδέες, αλλά κυρίως γιατί μελετήσαμε ρεαλιστικές και εφικτές λύσεις στα προβλήματα του καιρού μας, εφαρμόσιμες από εμάς τους απλούς ανθρώπους και όχι από οποιουδήποτε είδους ηγεσία.
Λύσεις χρειαζόμαστε και δράση (και όχι αντίδραση) που πηγάζει από τη γνώση. Σπαταλήσαμε πολύ χρόνο καταδεικνύοντας τους κακούς, καταμετρώντας τις καταστροφές που έχει υποστεί ο πλανήτης, κάνοντας κριτική στα αποτυχημένα μας συστήματα. Σε μια χώρα που ζει μια βαθιά περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική κρίση, η οποία αντικατοπτρίζει την παγκόσμια κρίση, 25 Έλληνες ήρθαν στο σεμινάριο, πολλοί με τους χάρτες του μικρού ή μεγάλου τους κτήματος ανά χείρας, προσβλέποντας σε μια πιο φυσική, υγιή και ουσιαστική ζωή. Και στο τέλος του σεμιναρίου είχαν έτοιμο έναν σχεδιασμό της γης τους σύμφωνα με τις αρχές και τις μεθόδους της περμακουλτούρας, το οποίο δούλεψαν οι ίδιοι, με τη συνεργασία των συμμαθητών τους και με τη βοήθεια του Darren. Και, μαζί με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες από όλον τον κόσμο, φύγαμε ενδυναμωμένοι με την πεποίθηση ότι έχουμε πρόσβαση σε εργαλεία και μεθόδους να ξανασχεδιάσουμε το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας, και να ζήσουμε μια ζωή εντός των δυνατοτήτων μας σε ένα πλούσιο φυσικό περιβάλλον, στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις και χτίζοντας ακμαίες και ανθεκτικές τοπικές κοινωνίες.
Περιττό να πούμε ότι αυτή η εμπειρία ζωής είναι μόνο η αρχή του ταξιδιού (και για κάποιους, η συνέχεια). Ενός συναρπαστικού ταξιδιού που περνά από την βιωματική γνώση, τη δράση, το μοίρασμα και τη χαρά σε κάθε στροφή του δρόμου.
Για το τέλος, ένα ευχαριστώ από καρδιάς και τις καλύτερες ευχές μου στους φίλους και συνταξιδιώτες.
Φωτογραφίες από συμμετέχοντες του σεμιναρίου