Τα παθήματα των μελισσών και των μελισσοκόμων της Ελλάδας

Τη Δευτέρα 2 Αυγούστου η Ελληνική μελισσοκομική κοινότητα ενώνεται για να πει ΟΧΙ στους παράνομους  ψεκασμούς στις αγροτικές καλλιέργειες και στην περιβαλλοντική μόλυνση που επιφέρουν, με τη ευκαιρία της παρουσίασης του σχεδίου νόμου για τα φυτοφάρμακα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

  • Παρ’ όλο που υπάρχει νόμος που απαγορεύει τους ψεκασμούς πριν από τη δύση του ήλιου και κατά τη διάρκεια της κύριας ανθοφορίας των φυτών όπως επίσης και τη χρήση τοξικών φυτοφαρμάκων στις καλλιέργειες, οι μελισσοκόμοι δηλώνουν πως ο νόμος καταπατείται κατά κόρον από τους αγρότες με καταστροφικά αποτελέσματα για τους πλυθυσμούς των μελισσών.

Φαίνεται πως στην Ελλάδα υποτιμάται η σημασία των μελισσών ως επικονιαστών πολλών φυτών σημαντικών για τη γεωργία και ότι η Ελληνικές αρχές και οι γεωργοί αγνοούν ή επιλέγουν να αγνοούν παραδείγματα άλλων χωρών, όπου οι γεωργοί αναζητούν τη συνεργασία των μελισσοκόμων για την επικονίαση των καλλιεργειών τους, όπως επίσης επιλέγουν να αγνοούν το σύνδρομο αποδεκατισμού των πληθυσμών των μελισσών που έπληξε αυτή τη δεκαετία Αμερική και Ευρώπη. Και, παρ’ όλο που οι αιτίες εμφάνισης του συνδρόμου αυτού δεν είναι απολύτως κατανοητές είναι κοινή λογική να υποθέσουμε ότι η αλόγιστη χρήση τοξικών φυτοφαρμάκων δυσχεραίνει το πρόβλημα και ότι ο περιορισμός της χρήσης θα είχε ευνοϊκά αποτελέσματα για τις μέλισσες.

Ένα ακόμα παράδειγμα αυτοκαταστροφικής δράσης της συμβατικής γεωργίας… Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, τα παράνομα ραντίσματα πρέπει να σταματήσουν.

Εάν επιθυμείτε να βοηθήσετε τους 27,000 Έλληνες μελισσοκόμους και τα εκατομμύρια των μελισσών να συνεχίσουν να κάνουν την υπέροχη δουλειά τους, και αν θέλετε λιγότερα χημικά να καταλήγουν στο πιάτο σας, στηρίξτε τη δράση τους και στείλτε ένα μήνυμα στις Ελληνικές αρχές και τα μαζικά μέσα ενημέρωσης. Ακολουθείστε τον σύνδεσμο για να διαβάσετε το κείμενο της έκκλησης-παρέμβασης που θα γίνει τη Δευτέρα 2 Αυγούστου και έναν κατάλογο με τα στοιχεία επικοινωνίας νομαρχιών, υπουργείων και ΜΜΕ, όπου μπορείτε να στείλετε email με το κείμενο αυτό.

Καλή τύχη στις μέλισσες!

Prev post: Η βιολογική καλλιέργεια είναι κουλ (όταν δεν είναι μεγάλης κλίμακας)Next post: Θεραπεύοντας τη γη

Related posts