Σεμινάριο Περμακουλτούρας με τον Darren J. Doherty, Αθήνα, 6-21 Σεπτεμβρίου 2011

«Η Permaculture (διαρκής καλλιέργεια ή περμακουλτούρα) είναι η συνειδητή σχεδίαση και διαχείριση παραγωγικών αγροτικών και ενεργειακά αποδοτικών συστημάτων. Ο σχεδιασμός αναγεννητικών ανθρώπινων οικισμών είναι το επίκεντρο της, όπου η έννοια της περμακουλτούρας υφαίνει τις αρχές της σε έναν ιστό σωστής και παραγωγικής ανάπτυξης. Αρχικά αναπτύχθηκε ως μεθοδολογία στις αρχές της δεκαετίας του 1970, και σήμερα ασκείται και εφαρμόζεται σχεδόν σε κάθε χώρα, για την βιώσιμη προώθηση της διατροφικής και ενεργειακής ασφάλειας…. “Darren J. Doherty (1994)

Με χαρά ανακοινώνουμε το πρώτο πλήρες Σεμινάριο Σχεδιασμού Περμακουλτούρας στην Αθήνα, με τον παγκοσμίου φήμης σχεδιαστή και δάσκαλο Permaculture, τον Darren J. Doherty. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και ο κατάλογος των συμμετεχόντων γεμίζει, γι’ αυτό βιαστείτε!


Ο Darren J. Doherty έχει εκτεταμένη εμπειρία σε όλο τον κόσμο στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη διαχείριση με το μοντέλο της Περμακουλτούρας. Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του ασχολήθηκε με την επανασχεδίαση μεγάλων γεωργικών εκτάσεων για την αύξηση της παραγωγικότητας τους, ένας σημαντικός γεωργικός τομέας που συχνά παραβλέπεται. Είναι πιστοποιημένος σχεδιαστής Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Αγροκτήματος (Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης), εγκεκριμένος Keyline ® Designer, Διαπιστευμένος Εκπαιδευτής Permaculture (APT ®) και Εγγεγραμμένος ως δάσκαλος στο «Ινστιτούτο Περμακουλτούρας» (αυτό το σύστημα καταχώρισης έπαυσε τον Μάρτιο του 2010).

Ο Darren έχει ασχοληθεί με το σχεδιασμό και την ανάπτυξη περισσότερων από 1400 έργα, σε 5 ηπείρους σε περισσότερες από 40 χώρες, για ιδιώτες, εταιρείες, κρατικούς και μη-κερδοσκοπικούς οργανισμούς.
Πραγματικά και ουσιαστικά «ενωτικός», ο Darren είναι ο δημιουργός μιας σειράς σεμιναρίων με θέμα το Keyline ® Design (σχεδιασμός και ανάπτυξη γεωργικής γης), της Ανθρακοδεσμευτικής Γεωργίας και Οικονομίας και της Αναγεννητικής Γεωργίας (RegenAG ®) σε όλη την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και Ωκεανία. Αυτή η μεγάλη εμπειρία του έχει δώσει διεθνή φήμη καθώς και ένα αξιοζήλευτο δίκτυο που επεκτείνεται συνεχώς και ενσωματώνει πολλούς επιστημονικούς κλάδους. Ο Ντάρεν είναι παντρεμένος με την Lisa Heenan και έχουν τρία παιδιά, Isaebella (17), Pearl (11) & Zane (9), και ζει στο Bendigo της κεντρικής Βικτώρια της Αυστραλίας.

Σε ποιους απευθύνεται το Σεμινάριο

Το σεμινάριο αυτό είναι κατάλληλο για όσους εργάζονται σε οποιαδήποτε από τα πεδία στα οποία εφαρμόζεται η Περμακουλτούρα (γεωργία, κατασκευές, ενέργεια, υγεία, παιδεία, οικονομία, …) και ενδιαφέρονται ή εργάζονται σε κάποιο έργο αναγεννητικής ανάπτυξης. Για ιδιοκτήτες γης σε περιαστικές και αγροτικές περιοχές που θέλουν να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τις περιουσίες τους από τις ιδιοτροπίες της κλιματικής αλλαγής και τη συνεχή υποβάθμιση του εδάφους μέσω της θωράκιση από την ξηρασία, της αναγέννησης του εδάφους, της διαφοροποίησης των καλλιεργειών και της κοινωνικής ανανέωσης. Για τους κατοίκους της πόλης που επιθυμούν να κατανοήσουν, να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν τα πιο εντατικά συστήματα παραγωγής και την αρχιτεκτονική που χρειάζεται στην πόλη, όπως και για φοιτητές, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες και ακτιβιστές που επιθυμούν να διευρύνουν τους πνευματικούς και επαγγελματικούς τους τους ορίζοντες για τη βελτίωση των φυσικών συστημάτων και των ανθρώπινων οικοτόπων.

Δεν υπάρχει ελάχιστο όριο ηλικίας και τα παιδιά είναι ευπρόσδεκτα να παρακολουθήσουν, με την προϋπόθεση ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν το έντονο φορτίο της πληροφορίας και της συμμετοχής στο σεμινάριο. Μερικοί από τους καλύτερους μαθητές μας ήταν ηλικίας 12 με 18 και έχουν έκτοτε αναλάβει πραγματικά δραστήριους ρόλους στις τοπικές κοινωνίες τους.

Δεν υπάρχουν ελάχιστες απαιτήσεις εκπαίδευσης για να παραστεί κανείς στο σεμινάριο, αν και κάποια προετοιμασία, μελέτη και γνώση, εμπειρική ή ακαδημαϊκή, αποτελεί  πλεονέκτημα. Προτιμούμε να περιορίζουμε τον αριθμό των συμμετεχόντων στα 20-40 άτομα, γιατί, όταν έχουμε μεγαλύτερους αριθμούς συχνά δημιουργούνται σχετικές δυσκολίες στη μάθηση, την αξιολόγηση και τη συμμετοχή.

Αναμενόμενα Αποτελέσματα Σεμιναρίου

Η σαφής πρόθεσή μας είναι να διευκολύνουμε όλους τους μαθητές στην κατανόηση των εννοιών και των θεμάτων σχεδιασμού Περμακουλτούρας και να τους παρέχουμε τη δυνατότητα να κάνουν αυτές τις έννοιες πράξη με συνεχή και βιώσιμη δράση στο πεδίο, ως εκπαιδευτές ή σχεδιαστές Περμακουλτούρας.
Επιπλέον, η πρόθεσή μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στους μελλοντικούς Σχεδιαστές Περμακουλτούρας να διευρύνουν και να ενισχύσουν τις επιχειρηματικές ευκαιρίες τους με δωρεάν πρόσβαση στο πρωτοποριακό επιχειρηματικό μοντέλο μας, που είναι ως τώρα πολύ επιτυχημένο και χαρακτηρίζεται από πολλούς πρωτοποριακό.
Οι συμμετέχοντες θα αποκομίσουν τα εξής αποτελέσματα / προϊόντα. Το πρώτο από αυτά είναι η ελάχιστη απαίτηση των σεμιναρίων Περμακουλτούρας που παραδίδονται από τους Εγγεγραμμένοι Δάσκαλος του Ινστιτούτου Περμακουλτούρας. Τα υπόλοιπα αποτελέσματα θα ενισχύσουν και θα επιταχύνουν την ικανότητα των συμμετεχόντων να αναπτύξουν και να διδάξουν Σχεδιασμό Περμακουλτούρας:

  • Αποδεδειγμένη κατανόηση του Σχεδιασμού της Permaculture σύμφωνα με τα κριτήρια που ορίζονται στο Εγχειρίδιο Permaculture: A Designers Manual
  • Βασική κατανόηση των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS) για την ανάπτυξη σχεδίων και υποδειγμάτων Περμακουλτούρας
  • Καθημερινές ασκήσεις Σχεδιασμού και Πρακτικής έτσι ώστε να φύγετε από το σεμινάριο με έως και 7 διαφορετικά σχέδια, που θα έχουν ολοκληρωθεί και παρουσιαστεί σε μια ανοιχτή μορφή συζήτησης
  • Παροχή Microsoft Excel Φύλλων εργασίας για τις διαδικασίες διαχείρισης και ανάπτυξης έργων
  • Πλήρης ψηφιακή βιβλιοθήκη φωτογραφιών αρχειοθετημένη με βάση το Εγχειρίδιο Permaculture: A Designers Manual (Mollison, 1988)
  • Βασική κατανόηση των αρχών σχεδιασμού και ανάπτυξης που εμπλέκονται σε εφαρμογές Περμακουλτούρας σε μεγάλες εκτάσεις, όπως:
    • Ολοκληρωμένος προγραμματισμός και διαχείριση αγροκτήματος
    • Ταυτοποίηση και ταξινόμηση των στοιχείων γεωργικής έκτασης
    • Χρήση και ανάπτυξη τυποποιημένων σχεδίων γης
    • Προετοιμασία εδάφους για παραγωγική δασοκομία, τεχνικές διαχείρισης και επεξεργασίας
    • Κατανόηση των αρχών και των τεχνικών σχεδιασμού Keyline ® ως θεμέλιο για την αρχιτεκτονική τοπίου με τις αρχές της Περμακουλτούρας
    • Εξερεύνηση των πάσης φύσεως τεχνικών και δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την Περμακουλτούρα στον τομέα της διαχείρισης των φυσικών εκτάσεων, των καινοτόμων επιχειρηματικών δομών και των μοντέλων συμμετοχικής ανάπτυξης
    • Αρχές και Τεχνικές Ολιστικής διαχείρισης ® & Techniques (Ολιστική Λήψη Αποφάσεων, Οικονομικός Σχεδιασμός, Χωροταξία και Σχεδιασμός Βοσκής)

Πρόγραμμα

Πρωινό 07.30 – 08.00
A 08.30 – 10.00
Διάλειμμα 10.00 – 10.30
B 10.30 – 12.00
Μεσημεριανό 12.00 – 14.00
Γ 14.00 – 15.30
Διάλειμμα 15.30 – 16.00
Δ 16.00 – 17.30
Δείπνο 19.00
E Μετά το δείπνο

Το πρόγραμμα του σεμιναρίου έχει οργανωθεί στη βάση ‘Ένα θέμα την ημέρα’. Αυτό επιτρέπει στους μαθητές να επικεντρωθούν κατά κύριο λόγο στο θέμα της ημέρας. Στα περισσότερα σεμινάρια δεν συμβαίνει αυτό και υπάρχει αρνητική αντίδραση από τους μαθητές, έτσι κι εμείς σεβόμαστε τη στρατηγική του προγράμματος σπουδών του Ινστιτούτου Περμακουλτούρας συνολικά, ακολουθώντας τη σειρά των κεφαλαίων του Εγχειριδίου Permaculture: A Designers Manual, αν και στις αρχές του 2009 αναθεωρήσαμε, δίνοντας προτεραιότητα στα κεφάλαια ‘Υδατοκαλλιέργεια’ & ‘Οι στρατηγικές ενός εναλλακτικού έθνους’ έναντι του κεφαλαίου για τα ‘Σημαντικότερα Είδη Κλίματος’ , έτσι ώστε τα σημαντικά αυτά θέματα να περιληφθούν στα σχέδια και τις συζητήσεις των Ημερών που πραγματεύονται τα ‘Σημαντικότερα Είδη Κλίματος’  (Ημέρες 13-15).

Ωστόσο, η παράδοση των μαθημάτων στο πλαίσιο των επιμέρους ενοτήτων δεν είναι στατική, και πολλές από τις καθημερινές δραστηριότητες υπόκεινται σε αλλαγές ανάλογα με την εκτίμηση του δασκάλου για τις ανάγκες των συμμετεχόντων και την πορεία του σεμιναρίου. Καθώς σήμερα χρησιμοποιούμε το Διαδίκτυο με όλο και περισσότερους τρόπους, προετοιμάζουμε το σεμινάριο με online εισαγωγές και ανάλογα με τις προσδοκίες των μαθητών, ώστε να μπορούμε να προσαρμόσουμε κάθε μάθημα στην αντίστοιχη ομάδα συμμετεχόντων. Αυτό συμβαίνει περίπου ένα μήνα πριν με τη χρήση των Google Groups. Αυτή είναι μια μοναδική διαδικασία, που δεν χρησιμοποιείται σε άλλα σεμινάρια περμακουλτούρας, και καθιστά το μάθημα πιο εξατομικευμένο, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι υπάρχει μόνο ένας δάσκαλος-εκπαιδευτής που κάνει το μάθημα.

Όπως και στην ζωή πρέπει να είμαστε ευέλικτοι. Σε αυτή τη βάση θα έχουμε μια σειρά διαφορετικών ασκήσεων που περιλαμβάνουν τα ακόλουθα μέσα:

  • Film & Audio Ντοκιμαντέρ
  • Microsoft PowerPoint παρουσιάσεις
  • Φυσικές δραστηριότητες (π.χ. Κομποστοποίηση, Επισκέψεις στο πεδίο, κλπ.)
  • Μοντελοποίηση
  • Ανάπτυξη Ομάδων Σχεδιασμού & Παρουσιάσεις
  • Ομαδικές Ασκήσεις Έρευνας
  • Ανοιχτή συζήτηση

Ενότητες

Ημέρα 1 Εγγραφές, Διαδικαστικά, Εισαγωγή
Ημέρα 2 Αρχές & Θέματα Σχεδιασμού
Ημέρα 3 Μέθοδοι σχεδιασμού
Ημέρα 4 Κατανόηση Μοντέλων
Ημέρα 5 Κλιματικοί παράγοντες
Ημέρα 6 Τα Δέντρα & οι Ενεργειακές τους Ανταλλαγές
Ημέρα 7 Νερό
Ημέρα 8 Ελεύθερη Ημέρα
Ημέρα 9 Έδαφος
Ημέρα 10 Χωματουργικές Εργασίες και Φυσικοί Πόροι
Ημέρα 11 Υδατοκαλλιέργεια
Ημέρα 12 Οι στρατηγικές ενός Εναλλακτικού Έθνους
Ημέρα 13 Υγρά Τροπικά Κλίματα
Ημέρα 14 Στρατηγικές για Ξηρά Κλίματα
Ημέρα 15 Ψυχρά Κλίματα – Παρουσίαση των Σχεδίων – Βραδιά Συναυλίας
Ημέρα 16 Μετά από εδώ, τι; – Αποχαιρετιστήριες Δηλώσεις – Παρουσίαση Πιστοποιητικών Συμμετοχής – Αναχωρήσεις

Ασκήσεις Σχεδιασμού & Ομάδες

Πολύ νωρίς κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα μοιραστούν σε ομάδες των 3-5 ατόμων. Το έργο των ομάδων  θα είναι να εργαστούν από κοινού σε μια σειρά έργων που θα χρειαστούν έρευνα και σχεδιασμό, με αποκορύφωμα μια βασική Εργασία Σχεδιασμού που θα παρουσιαστεί την τελευταία μέρα των μαθημάτων. Αυτές οι συμμετοχικές ασκήσεις θα χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση των δυνατοτήτων και των ικανοτήτων του μαθητή και θα είναι πάνω στο θέμα της ημέρας «χρωματισμένες» με τη γνώση και την εμπειρία που όλοι διαθέτουν σε τέτοια σεμινάρια.
Στα περισσότερα σεμινάρια γίνονται μόνο ένα ή δύο σχέδια καθ’ όλη τη διάρκεια. Έχουμε διαπιστώσει ότι αυτό είναι εξαιρετικά περιοριστικό στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των συμμετεχόντων. Ως εκ τούτου θέλουμε να σας δώσουμε όσο το δυνατό περισσότερα πραγματικά σενάρια για ομαδικό σχεδιασμό. Τα σχέδια θα είναι εκείνα της δικής σας γης τα οποία μπορείτε να υλοποιήσετε στη συνέχεια, αλλά και άλλα βασισμένα στη δουλειά μας από το αρχείο μας που διαθέτει περισσότερα από 1300 σχέδια και πρότζεκτς.
Θα θέλαμε πολύ να προετοιμάσετε τις απαραίτητες πληροφορίες και δεδομένα σχετικά με τα δικά σας έργα στον μήνα που προηγείται του σεμιναρίου, τα οποία στη συνέχεια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τις ασκήσεις σχεδιασμού, εμπλουτίζοντας περαιτέρω της εμπειρία σας.

Τόπος Σεμιναρίου

Βιολογικό Αγρόκτημα “Μάλι Βένι”

Το Βιολογικό Αγρόκτημα “Μάλι Βένι» είναι ένα από τα πρώτα βιολογικά αγροκτήματα στην Ελλάδα, και παράγει μια ποικιλία από πιστοποιημένα βιολογικά λαχανικά, φρούτα και βότανα. Βρίσκεται στις παρυφές της Αθήνας, σε μία άλλοτε υποβαθμισμένη έκταση γης, και υποστηρίζει ενεργά τη βιολογική γεωργία και τις πρακτικές της βιωσιμότητας από το 1990. Εντός του αγροκτήματος υπάρχει το Sai Prema, ένα συνεδριακό κέντρο με εγκαταστάσεις στέγασης, που εστιάζει σε εκδηλώσεις και σεμινάρια που προωθούν την ευημερία και την ανάπτυξη της οικολογικής ευαισθητοποίησης.

Mali Veni Organic Farm

Το αγρόκτημα βρίσκεται περίπου 20 χλμ ανατολικά της Αθήνας και είναι προσβάσιμο σε περίπου 15 λεπτά με το αυτοκίνητο από το αεροδρόμιο. Οι κοντινές πόλεις Πόρτο Ράφτη και Μαρκόπουλο είναι σε απόσταση  5-10 λεπτά με το αυτοκίνητο. Το Πόρτο Ράφτη βρίσκεται περίπου 4 χιλιόμετρα από το αγρόκτημα. Η παραθαλάσσια πόλη με το γραφικό λιμάνι πήρε το όνομά της οφείλεται στο “Ράφτη” που βρίσκεται στα ανοιχτά του. Εκτός από τα εστιατόρια και το κολύμπι το Πόρτο Ράφτη διαθέτει επίσης καφετέριες, μπαρ, κλαμπ και μερικά καταστήματα. Στη γύρω περιοχή βρίσκονται σημαντικά αρχαία μνημεία, όπως ο Ναός της Αρτέμιδος.

Δίδακτρα

Τα δίδακτρα είναι € 650, συμπεριλαμβανομένων 3 γεύματων και 2 διαλειμμάτων την ημέρα. Συμπεριλαμβάνεται η μεταφορά από και προς το αεροδρόμιο.

Διαμονή

Υπάρχουν πολλές επιλογές για διαμονή στο αγρόκτημα: μπορείτε να κατασκηνώσετε, ή να διαμείνετε σε κοιτώνα, ή να μοιραστείτε δίκλινα, τρίκλινα ή τετράκλινα δωμάτια.

Οι τιμές αναλυτικά:

  • Σκηνή (φέρτε τη δική σας), με κοινόχρηστα ντους και τουαλέτες: 5 ευρώ την ημέρα
  • Κοιτώνας, με κοινόχρηστα ντους και τουαλέτες: 8 ευρώ την ημέρα
  • Διαμονή σε 4-κλινο δωμάτιο: 10 ευρώ την ημέρα
  • Διαμονή σε 3-κλινο δωμάτιο: 12 ευρώ την ημέρα
  • Διαμονή σε 2-κλινο δωμάτιο: 15 ευρώ την ημέρα

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας
Email: elena.symeonidou@permaculture-greece.org


Με τη συνεργασία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού